twitter

Assalamualaikum semua...asyik bertangguh je, hari ni aku update kesah Rombongan Cik Nah ke Mersing sempena meraikan perkahwinan cucunyer yg ke bape tah...aku pun tak ingat...hahahaha...actly merangkap kpd cousin aku jugak la...aku pulak bila lagi..???...hhhmmmmm...banyak kali aku dh bagitau, bulan 12...bulan disember...cuma tahun je aku tak confirm lagi...so tunggu je la...kahkahkahkah...
ok berbalik citer asal, memandangkan jauh sgt nk bertandang, ahli keluarga Cik Nah sepakat utk menyewa bus...masing2 malas nk drive...jauh sgt Mersing tu...pd hari kejadian, kami semua berkumpul di rumah nenek & lebih kurang pukul 11 malam bus yg di tunggu pun sampai...tak tunggu lama, siap semua naik bus terus bergerak...aku mcm biasa la, duduk belakang sekali...fefeling ngantok...membuta sakan aku...penat dowh petang tu keje...lepas keje terus balik ipoh...seyes aku kepenatan...huhuhu...
sebelum tu kami singgah jap kat tanjung malim, pick up mak long & dayah...dlm perjalanan seyes aku mmg tak sedar apa dah...tambah pulak dgn aircond yg sejuk, lagi lena la aku diulit mimpi...bus singgah kat R&R mana tah aku pun tak turun...yg aku tau, mata aku tertutup rapat...kalau tak silap aku, 2 @ 3 kali kot bus berhenti rehat....


kami sampai di Tangkak pd pukul 6 pagi...singgah kat umah pakcik aku utk solat subuh sebelum ke chalet yg di booking khas utk kami get ready kat Tanjung Genting Chalet...dalam pukul 7pagi kami semua bergerak ke chalet...agak jauh jugak...aku sambung 'membuta' dlm bus...kahkahkah...




sampai je kat chalet kami di sambut oleh family pakcik aku aka bapa pengantin...kami disediakan breakfast...selesai makan kami semua diberikan kunci bilik masing2...sempat la kami bergambar kenangan...hehehehe...tak sahkan kalau tak bergambar...tu perangai semula jadi aku ok...wekkkkk...





persekitaran chalet agak nyaman & tenang...chalet jugak cantik...mungkin baru lg kot...tapi aku suke permandangan chalet ni...berhadapan dgn chalet ada laut...kan aku dh kata cantik persekitaran chalet ni...cuma air lautnyer mungkin tak sesuai utk mandi-manda...tapi kalau nk bergambar, memang sesuai...






rehat & tido sekejap, dalam pukul 1 tengahari kami semua bergerak ke Mersing...aku ingatkan dekat je, rupanyer jauh giler...jalan yg bengkang bengkok, kiri kanan ladang kelapa sawit & perkampungan...agak mencabar jugak tu...majlis diadakan kat dewan sekolah...sesampai kat kawasan sekolah, kami kene pulak menunggu kumpulan kompang...agak lewat jugak, jam 2 baru nk berarak masuk dewan...dlm dewan kami terus dihidangkan makanan...sambil2 makan, diadakan sesi merenjis air mawar oleh ahli keluarga pengantin...


"Manusia Hawa diciptakan dari rusuk Adam bukan dari kepalanya utk dijunjung bukan pula dari kakinya utk dijadikan pengalasnya tetapi dari sisinya utk dijadikan teman hidup dekat dengan lengannya utk dilindungi & juga dekat dgn hatinya utk dicintai"
tahniah Ika & Hafiz...semoga kekal bahagia ke jannah...


selesai makan, macam biasa la sesi bergambar dgn ahli keluarga pulak...buat kenangan...cuba cari aku di mana...hehehehe...





siap bersalaman dgn pengantin serta keluarga pengantin, kami semua bergerak balik ke Tangkak semula...singgah kejap kat rumah pakcik aku...dia sekelurga buat open house...dh mcm raya dh...hehehe...maklum la bukan senang nk turun Johor...so ni la peluang utk kami semua berkumpul...terasa sgt mcm hari raya...mana taknyer, hidangannyer ialah nasi impit, rendang ayam & lontong...kan mcm open house raya...hahahaha..



lebih kurang pukul 6 lebih, kami semua bergerak balik ke ipoh...dlm bus semuanyer lena kekenyangan...hehehehe...sama jugak seperti pergi, bus berhenti 2kali kot kat R&R...sebelum terus ke ipoh, singgah hantar mak long & dayah kat tanjung malim...kami semua sampai ipoh dlm pukul 2 pagi...mamai kejap...sampai rumah aku tido sampai pagi tak sedar dh...hahahaah...


29 March 2015 | 2 KoMeN |
Only 1 word ------------> S.T.R.E.S.S



28 March 2015 | 2 KoMeN |

#Saif#Khaer#Xiera#Sieyda#Diela#Shinie#Qiesh#Kyra
#GBB#GengBudakBiadap#DuniaIniMilikKita#KoPeduliApa#KamiGBB
#DoILookLikeIConcern#DoILookICare#DKK#DKKSP
#SKRDHE#SMKJPP#SMKKPP#PutarSatuDunia
#BestFriendForever#LoveTillJannah
#Thanks4ever

22 March 2015 | 2 KoMeN |
Sambungan dari entry misteri kehilangan MH370, aku upload kembali luahan rasa hati sorg isteri kepada suaminyer...sangat menruntun jiwa...kita mungkin tidak merasainyer kerana kita tidak berada ditempat mereka...namun biar kita bukan siapa2 dgn mangsa tapi rasa sayu tetap menyentuh hati kita...seluruh rakyat Malaysia berkongsi kesedihan itu...
Kini genap setahun kehilangan pesawat MH370, kita masih menanti apatah lg ahli keluarga mangsa yg terus berharap akan ada keajaiban berlaku...selagi mampu kita terus berdoa, sama-sama kita berdoa..
hari ni, sempena mengenang kembali setahun kehilangan pesawat MH370 pd 8 Mac lepas, aku upload kembali luahan rasa hati Intan Maizura Othaman, sorg isteri kepada pramugara MH370 iaitu Hazrin Mohamed Hasnan...
Bila aku mendengar & membaca luahan tu, serius aku rasa sebak...huhuhu...aku ni jiwa sensitif sikit...bukan boleh dgn benda2 ni semua...huhuuhuhu...lantak la org nk kata aku tak macho ke apa, hal ni melibatkan perasaan mana boleh nk sekat2...betol tak..????
Apa2 pun teruskan berdoa agar misteri kehilangan MH370 akan terungkai...jgn putus harapan...buat keluarga mangsa teruskan bersabar & kuat semangat menerima ujian dr Allah swt ini...



15 March 2015 | 2 KoMeN |
Hallloooo semua...kembali lagi menjengah ke blog aku ni...entry kali ni adalah rentetan dr Trip Pak Maun & The Geng ke Langkawi tidak lama dulu...cuma kali ni divisualkan bersama lagu yg kami angkat sebagai lagu tema utk trip kami...
asalnyer sebelum pergi ke langkawi kami selalu nyanyikan lagu ni ketika di office & salah sorg staf menyatakan lirik lagu ni diilham khas utk mangsa tragedi MH370...aku yg tak puas hati pun tanya la dgn pakcik gugle ni...huh...!!!...memandai je staf tu...melalui penerangan pak cik gugle, lagu berkenaan membawa maksud tiada perempuan simpanan yg mampu menggantikan tempat si isteri...
sejak dr tu, setiap kali mendengar lagu tu, mesti jadi bahan lawak kami...mungkin kebetulan jugak, selama 2 hari kami kat langkawi, setiap kali naik van je mesti lagu tu ke udara kat radio...bukan main seronok la kami nyanyi ramai2...bukan senang nk berseronok beramai-ramai mcm tu...lepas tu lagu tu pn menjadi lagu tema utk trip kami...hehehehe...
sebagai memperingati kenangan kami tu supaya tak lupa di telan zaman, aku visualkan la...dipenghujungnyer kami dedikasi khas utk ahli keluarga & mangsa2 tragedi MH370, MH17 , QZ8501...Al-Fatihah...
harap anda semua terhibur...hehehehe...



Bersabarlah sayang aku akan pulang
Jangan dengarkan gosip murahan tentang aku

Berjanjilah sayang ku slalu setia
Meski ku tak selalu di sampingmu

Tak usah kau menangis meratapi aku

Tak perlu kau berfikir ku meninggalkanmu
Mana mungkin selimut tetangga

Hangati tubuhku dalam kedinginan
Malam malam panjang setiap tidurku
Selalu kesepian

Berjanjilah sayang ku slalu setia

Meski ku tak selalu di sampingmu
Bersabarlah sayang aku akan pulang


13 March 2015 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum...kali ni aku nk update sikit citer Pak Maun & The Geng yg turun ke Pulau Mahsuri - Langkawi...actually ni citer lama...tapi tak la lama sgt...dlm bulan January...ala beza 2 bulan je...bukan apa, aku ni malas pulak nk menaip tu yg terperam je citer ni...hahahaha...
ok la, kita throwback citer Rombongan Pak Maun & The Geng ni..sebenarnyer idea utk bercuti ramai2 ni spontan je..ada sorg staf bagi cadangan nak bercuti ramai2 tanpa membawa family masing2...tuptup idea tu diterima baik semua org...start hari cadangan dibentangkan, cadangan terus ditutup...semua sepakat bersetuju & mencari tarikh yg sesuai utk melaksanakan idea tersebut...
berhari2 kami berdiskusi & finally kami bersetuju memilih tarikh 24 & 25 January...rasa teruja mula dirasai...sejak tu tak habis2 nama Pulau Langkawi menjadi sebutan dibibir kami semua...hahahaha...tu baru pilih tarikh belum lg booking flight & billik...kahkahkahkah...
tak habis kat situ lagi, kami siap mengagihkan tugasan masing2...part aku paling simple, bendahari group...aku cuma collect duit je...hahahahaha...ada sorg staf volunter nk tolong booking tiket flight & sorg lagi booking chalet serta mencari pakej utk ke sana...settle keje bila semua bg kejesama...apa yg penting kejesamaaa...!!!...tapi dlm duk teruja nk pergi, ada 3 tiket flight salah booking tarikh...aduhhhhh....kelam-kabut staf tu call office Air Asia utk tukar tiket tapi malangnyer tiket yg hendak ditukar mesti la tidak kurang dr masa 48jam...time tu, kurang 24jam masa utk berlepas...serabut...serabut...last sekali staf tu direct ke office Air Asia & kene bayar sikit utk tukar tarikh...tak apa la janji boleh tukar tarikh...
semuanyer sudah confirm..tiket, bilik, pakej island hopping, makan & transport...hari yg di nanti2kan pn tiba...pagi 24 January kami semua berkumpul di rumah salah sorg staf lain sebelum bergerak ke airport penang...sebelum tu kami singgah makan breakfast dulu...utk perjalanan sebelah pagi ni, hanya disertai oleh 8 org saja...3 org lain akan sertai kami pada sebelah petang...parking kereta kat airport kami terus get ready utk check-in...dalam pukul 10.45am kami bergerak masuk ke dlm perut flight...menyengih je kami naik tangga flight...nmpk sgt keterujaan di situ...hahaha...yg pasti aku tak dapat seat tepi tingkap...sakitnyer hati....hhhhmmmmm...


perjalanan ke Langkawi tak la jauh mana...dlm pukul 11.15pm kami dh selamat mendarat kat airport langkawi...tengok je la gelagat kami...sempat lagi berposing tepi flight...kahkahkahkah...


sampai di airport kami terpaksa menunggu driver van yg akan membawa kami ke chalet sekali gus berjalan2 di sekitar pulau lagenda tu nanti...dlm setengah jam jugak menunggu akhirnyer van pun sampai...ingatkan ada la org lain yg akan jd driver kami...rupa2nyer, pak maun...caya laaaaaa....hahahah...sebelum ke chalet, kami p isi perut dulu...lapar dong...makan pun kat area pantai chenang...senang sikit sbb dh dekat dgn chalet...lepas kenyang baru la kami check-in chalet utk rehat2 kejap sebelum island hopping...




island hopping pertama kami ialah ke tasik dayang bunting...teruja sgt yg mak2 tu kan...konon nk ambik berkat kat tasik tu...kahkahkahkah...perjalanan dari jetty ke tasik dayang bunting lebih kurang 30 minit jugak la...gelora lautan agak tenang, so tak la aku pening laut...hahahahaha...semua ceria & tak sabar nk sampai ke destinasi 'bunting'...kahkahkahkah...




setiba di tasik dayang bunting, para pelancong agak ramai especially yg dari arab...tak kesah la tu kan...cuma yg aku kesahkan, tak sangka kene daki tangga & turun tangga utk sampai ke tasik tu...perghhhh mmg teruji sungguh...nasib baik la aku ni jenis yg bersenam kalau tak memang semput...mcm yg lain sampai ketaq lutut la bila sampai ke tasik tu...hehehehe...cuaca agak panas, so aku decide tak nak mandi kat tasik tu...takot gelap kulit aku...weeekkkkk....hanya sorg je yg mandi...lgpun aku tak berani la nk mandi kat tasik tu sbb agak berbahaya bg org yg mcm aku ni...aku kan perenang & penyelam amatur...hahahha...yg lain pun sama tak mandi, & sekadar duduk lepak sambil menikmati pemandangan sekitar tasik yg di penuhi oleh pelancong asing tu...cuci2 mata la katakan...hehehe...sejam kemudian kami terus ke boat utk ke destinasi setrusnyer iaitu pulau apa tah namanyer...aku dh lupa tapi yg aku ingat kat sini kita boleh tengok helang sambar makanan...lempar je makanan, pasti akan ada helang yg sambar...risau jugak aku kalau2 helang tersalah sambar...mau di bawa aku terbang pergi ke awan biru...ahakahakahak...

.


seterusnyer kami bergerak terus ke pulau beras basah...kali ni aku mesti mandi...kalau tak sia2 je aku bawak baju...bestnyerrrr berendam dlm laut...cuaca pun suram2 je...so air laut tak la hangat sgt...tu yg aku suke...yg aku tak sukenyer, tak ada toilet nk salin baju...benci betol aku...harus la aku salin kat celah2 boat selindung balik pokok2...nasib la kalau ada yg ternampak show free dari aku...i'm sexy & i know it...hehehehe...mandi air telaga baq hang....tak pernah2 mandi, hari ni dpt merasa air telaga...selesai semua, kami pun balik ke jetty...sebelum balik ke chalet kami singgah ke airport utk ambik lg 3 org staf yg baru sampai petang tu...kemudian kami singgah sebentar kat gerai laksa ikan sekoq berhampiran dgn airport...nak kata sedap sgt pada aku biasa2 je...mungkin sbb aku bukan penggemar laksa...habis makan kami terus bergerak balik ke chalet...berehat2 sebentar sebelum keluar sebelah malamnyer...



malam tu kami ke gedung membeli belah HIG...ada 2 buah kedai yg kami pergi utk membeli ole2...kebanyakannyer semua beli coklat je la...termasuk la aku...tu je pun aku target nk beli...y lain2 aku kurang sikit sebab 7 tahun yg lepas aku pernah ke langkawi...kini aku kembali semula selepas sumphan berakhir....hahahahaa...makan malam kami singgah kat dataran helang...makan berhidang...sedap jugak...hingga menjilat jari...yang ye nyer kami kelaparan...hehehehe...selesai membayar, kami terus lepak2 kat dataran...bergambar sakan dgn sang helang...balik chalet semua tido kepenatan...yg penting aku tak mampu tido lena sbb bunyi 'ngauman' yg terlalu kuat...hehehe...



pagi selepas sarapan, kami terus kan perjalanan kami ke destinasi berikutnyer iaitu cable car kat unun mat chincang...tapi sebelum tu, kami singgah kejap kat Telaga Habour Park...kat sini cuma ada boat2 mewah yg hanya mampu di pandang saja...utk memilikinyer hanya dlm mimpi...hahaha...




finally dapat jugak aku naik cable car ni...7 tahun yg dulu aku tak berpeluang disebabkan faktor cuaca yg tak mengizinkan..kali ni cuaca sgt cerah...tak sabarnyerrrrr...memang teruja sgt...mula2 naik tu ok lagi...still maintain macho bila sampai 1 tahap tah kenapa aku rasa gayat...sedangkan sebelum ni aku tak pernah rasa gayat kat tempat tinggi...maklum la nak jadi pramugara mana boleh ada rasa gayat di tempat tinggi..huhuhuhu..selamat tiba di stesen pertama...tinggi giler...aku pun tak berani nk pandang ke bawah...time utk bergambar...kali ni aku tak berapa nk teruja berpicture...mungkin sbb rasa gayat tu kot...aku try relaxkan diri & sambung ke stesen terakhir...






hah...kali ni baru la sakan aku bergambar...kurang rasa gayat tu...tengok je gaya aku depan camera, nampak natural sgt...maknanyer aku tak gayat la tu...hehehehe..settle sesi bergambar, kami pun bergerak turun ke bawah semula...aku sempat la membeli ole2 sebagai tanda aku pernah sampai kat sini...tak ada benda lain aku cari melain key-chin semata2...tu je yg aku minat kumpul dr dulu lg...turun dari cable car, kami p makan tengahari sebelum p shopping kat HIG lagi...tak habis lagi cari coklat...dlm pukul 4.30ptg kami dh sampai kat aiport...lagi 3 org pulak extend sehari lagi stay kat langkawi...


flight kami berlepas dlm pukul 5.15ptg & lebih kurang 5.40ptg kami pun selamat mendarat kembali ke Pulau Pinang...berakhir la percutian Pak Maun & The Geng...dari cakap2 kosong terus jadi kenyataan...mungkin akan ada trip yg lain selepas ni..???...tunggu & lihat saja...apa2 pun aku enjoy sepanjang holiday ni...walaupun singkat tapi sgt happy..tambah pulak 1st time holiday dgn staf office...feel tu lain sikit...tenang jiwa aku ni p holiday...hahahaha...
ok la malas dh nak taip...jumpa next entry pulak...adiossss semua....



10 March 2015 | 0 KoMeN |

Kelip-kelip ku sangka api...
Kalau api mana puntungnya...
Hilang ghaib ku sangka mati...
Kalau mati mana kuburnya...

8 Mac 2014 - 8 Mac 2015
#setahun#keepprayforMH370

-Al-Fatihah-
08 March 2015 | 0 KoMeN |
Assalamualaikum semua...hari ni aku kembali update ceriter terbaru...banyak sebenarnyer nk share dgn semua tapi kekangan masa & tahap kemalasan yg melampau menyebabkan aku 'hold' dulu ceriter tu semua dlm kotak minda aku...peerggghhhh bahasa...!!!!...poyozzzz...kahkahkahkah...
tanggal 28 Februari 2015 sekali lg sejarah tercipta dlm perjalanan hidup aku...apakah itu..???..porahhhh...sejarah utk best friends aku bukannnyer aku...hahahaha...Shinie dh kawennnnn...!!!!!...tinggal la aku yg terkontang-kanting membujang....hehehehe...
sebagai kawan rapat sejak zaman sekolah...sejak di tingkatan 4A2 lagi, aku & yg lain2 wajib menghadirkan diri ke wedding dia...memang tu impian & harapan dia...apa salahnye kan..bukan selalu pun..sekali seumur hidup...lgpun ni 1st time aku menghadirkan diri ke majlis perkahwinan non-muslim...nk jugak try pergi...nak tengok apa perbezaan dgn budaya melayu & cina...
ingatkan nk pergi biasa2 je, rupa2nyer member lain plan nk pakai baju tradisi india...hhhmmm....ok, boleh je...1st time ni nk pakai baju india...jenuh jugak la aku & kawan2 pergi mencari baju kat little india ipoh tu...banyak baju yg cantik2 tapi semua size besar...tak kene langsung dgn aku...stress jugak nk mncari...tapi tak apa demi sahabat baik, aku usahakan...taraaaaaaaaa.....aku jumpa jugak warna yg aku nk & size yg sesuai dgn badan aku...puas hati sungguh...hehehehee...



kami sampai di dewan dlm pukul 8 lebih..time tu mmg ramai tetamu dh memenuhi dewan...semua khusyuk makan...kami  pun apa lg ambik la nasi & lauk2 yg terhidang secara buffet...apa yg aku perasan, lauk pauk yg ada semua sama mcm kenduri org melayu..kari daging, ayam goreng, sayur dalca, ada telur, buah tembikai & air oren...tak byk beza pun...soal halal ke tak, aku dh bertanya sendiri dgn pengantin...confirm halal sbb bahan2 mentah di ambil 100% dr islam...yg masak jugak muslim...so tiada keranguan...lagipun my fren pun faham keadaan kami yg melayu...kawan2 dia banyak melayu...so tak ada problem sgt soal makanan mlm tu...



ada jugak bezanyer wedding india ni...mereka cuma ada makan beradap tapi tak ada potong kek @ upacara merenjis air mawar...lg 1, tetamu tak beri hadiah tp beri duit pada pengantin bukan pd ahli keluarga pengantin...time kitaorg bersalam dgn pengantin, sila la hulurkan sampul yg berisi duit...hehehe...lain dr tu pengantin akan duduk je kat pelamin utk bersalam dgn tetamu yg dah nk balik...



yg aku nampak jugak, wedding india tak lama...tak macam melayu...sehari suntuk kendurinyer...wedding member aku ni start dlm pukul 7.30pm sampai 10.30pm je...sekejap benar aku rasa dlm sejarah perkahwinan yg aku pernah dtg...hhhmm....lepas makan kami lepak jap sebab nk jumpa dgn pengantin & menunggu sorg lagi member...mak bunting & husband dia....hahahaha...



aktiviti wajib kami ialah bergambar...aku kalau tak bergambar rasa mcm tak lengkap je malam tu...tambah plak dgn baju kurta aku tu...bukan senang nk tengok aku pakai baju sebarangan tanpa sebab...Tuhan je yg tau malam tu...berpeluh2 aku pakai baju tu....punyer la panas kain dia....fuuuhhhhh....tapi apa2 pun ada jugak tetamu yg memuji aku...kembang semangkuk aku...tak sangka ada mata2 yg memandang aku...hehehehee...
'I'm handsome in my way because God makes no mistakes'....weeekkkkk...jangan jeles....hahahaha...


Peace, Love & Joy
May each new day find 
your hearts a little closer,
your lives a little fuller
& your love a little deeper.


Happy Married Life Shine & Mannu
congratulations dear...

05 March 2015 | 0 KoMeN |